Χέρμαν Χόλεριθ

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/hollerith.html

Χέρμαν ΧόλεριθHerman Hollerith (1860-1929),
Columbia University School of Mines EM 1879,
Columbia University PhD 1890.
Φωτογραφία: IBM.

Ο Herman Hollerith θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας του σύγχρονου αυτόματου υπολογισμού. Επέλεξε τη διάτρητη κάρτα ως βάση για την αποθήκευση και την επεξεργασία πληροφοριών και κατασκεύασε τις πρώτες μηχανές ταξινόμησης και διαλογής με διάτρητη κάρτα, καθώς και το πρώτο κλειδί διάτρησης, και ίδρυσε την εταιρεία που επρόκειτο να γίνει IBM. Τα σχέδια του Hollerith κυριάρχησαν στο τοπίο των υπολογιστών για σχεδόν 100 χρόνια.

Αφού έλαβε το πτυχίο του Μηχανικού Ορυχείων (EM) σε ηλικία 19 ετών, ο Hollerith εργάστηκε στην απογραφή του 1880 στις ΗΠΑ, μια επίπονη και επιρρεπής σε σφάλματα επιχείρηση που φώναζε για μηχανοποίηση. Μετά από μερικές αρχικές δοκιμές με χαρτοταινία , εγκαταστάθηκε σε διάτρητες κάρτες (πρωτοπόρος στον αργαλειό Jacquard ) για να καταγράψει πληροφορίες και σχεδίασε ειδικό εξοπλισμό - πίνακα και ταξινομητή - για να μετρήσει τα αποτελέσματα. Τα σχέδιά του κέρδισαν τον διαγωνισμό για την απογραφή του 1890 στις ΗΠΑ, που επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους να μετρούν συνδυασμένα γεγονότα. Αυτά τα μηχανήματα μείωσαν τη δεκαετή εργασία σε τρεις μήνες (ορισμένες πηγές δίνουν διαφορετικούς αριθμούς, που κυμαίνονται από έξι εβδομάδες έως τρία χρόνια), εξοικονόμησε στους φορολογούμενους του 1890 πέντε εκατομμύρια δολάρια και του χάρισε ένα διδακτορικό στην Κολούμπια το 18901. Αυτό ήταν το πρώτο πλήρως επιτυχημένο σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών που αντικατέστησε το στυλό και το χαρτί. Οι μηχανές του Hollerith χρησιμοποιήθηκαν επίσης για απογραφές στη Ρωσία, την Αυστρία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κούβα και τις Φιλιππίνες, και πάλι στην απογραφή των ΗΠΑ του 1900. Το 1911 η εταιρεία του Hollerith συγχωνεύθηκε με πολλές άλλες για να σχηματίσει την Computing - Tabulating - Recording Company (CTR), η οποία άλλαξε το όνομά της σε International Business Machines Corporation (IBM) το 1924.

Young Herman Hollerith Φωτογραφία: [ 103 ].

Μεταξύ των απογραφών του 1880 και του 1890, ο Hollerith πέρασε ένα χρόνο (1882) στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο MIT και στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του 1880 εργάστηκε σε συστήματα πέδησης σιδηροδρόμων, αποκτώντας πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας τόσο για ηλεκτρομαγνητικά πνευματικά φρένα όσο και για λειτουργία κενού όπως για τους κυματοειδείς μεταλλικούς σωλήνες.

Οι ιδέες του Hollerith για την αυτοματοποίηση της απογραφής εκφράζονται συνοπτικά στην Ευρεσιτεχνία Αρ. από ηλεκτρικά μη αγώγιμο υλικό και έχουν συγκεκριμένη σχέση μεταξύ τους και με ένα πρότυπο, και στη συνέχεια μετρώντας ή μετρώντας αυτά τα στατιστικά στοιχεία χωριστά ή σε συνδυασμό μέσω μηχανικών μετρητών που λειτουργούν από ηλεκτρομαγνήτες τα κυκλώματα μέσω των οποίων ελέγχονται από το διάτρητα φύλλα, ουσιαστικά όπως και για τον σκοπό που ορίζεται."

Οι συνεισφορές του Hollerith στη σύγχρονη πληροφορική είναι... «ανυπολόγιστες» :-) Δεν σταμάτησε στην αρχική του μηχανή ταξινόμησης πινάκων και διαλογέα του 1890, αλλά παρήγαγε πολλά άλλα καινοτόμα νέα μοντέλα. Εφηύρε επίσης τον πρώτο αυτόματο μηχανισμό τροφοδοσίας καρτών , την πρώτη διάτρηση με κλειδί , και έκανε αυτό που ήταν ίσως το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό , εισάγοντας ένα πάνελ καλωδίωσης στον πίνακα τύπου I του 1906 , που του επέτρεπε να κάνει διαφορετικές εργασίες χωρίς να χρειάζεται να ξαναχτιστεί. ! (Το 1890 Tabulator ήταν καλωδιωμένο για να λειτουργεί μόνο σε κάρτες απογραφής του 1890.) Αυτές οι εφευρέσεις ήταν τα θεμέλια της σύγχρονης βιομηχανίας επεξεργασίας πληροφοριών.

*

Η βιογραφία του Hollerith του Αυστριακού [ 44 ] υπονοεί ότι το διδακτορικό του Hollerith ήταν τιμητικό:

«Τώρα φαινόταν σωστό να του απονείμει τιμητικό πτυχίο το σχολείο στο οποίο όφειλε τόσα πολλά και στο οποίο ήταν τιμητικό. Και πράγματι, τα αρχεία της Κολούμπια δείχνουν ότι κατά την έναρξη του σχολείου τον Ιούνιο [1890] έκανε Στην πραγματικότητα, γίνε Δόκτωρ Χόλεριθ». (σελ. 56)

Ωστόσο, το Μητρώο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια του 1932 [ 48 ] δείχνει ότι ο Hollerith έλαβε διδακτορικό δίπλωμα και αναφέρει περαιτέρω ότι το Ph.D. δεν είχε ποτέ χορηγηθεί ως επίτιμος τίτλος· ο επίτιμος διδάκτορας των θετικών επιστημών ήταν ο Sc.D. Τα Πρακτικά της Σχολής της Σχολής Μεταλλείων, 3 Απριλίου 1890, αναφέρουν (σχετικά με την έλλειψη προηγούμενης εγγραφής από τον Hollerith στο διδακτορικό πρόγραμμα): «Αποφασίσθηκε, να ζητηθεί με σεβασμό από το Διοικητικό Συμβούλιο να παραιτηθεί από αυτή την απαίτηση στην περίπτωση του κ. Hollerith, και να του χορηγήσει το πτυχίο του διδάκτορα της Φιλοσοφίας για το έργο που έχει επιτελέσει» και με το επόμενο ψήφισμα των Επιτρόπων της 7ης Απριλίου 1890, που του χορηγεί το πτυχίο.

Διακρίσεις:

 • Medaille d'Or, Έκθεση Universelle de 1889.
 • Μετάλλιο Elliott Cresson του Ινστιτούτου Φράνκλιν της Φιλαδέλφειας, 5 Φεβρουαρίου 1890.
 • Χάλκινο μετάλλιο, Παγκόσμια Κολομβιανή Έκθεση, 1892.
 • National Inventors Hall of Fame, 1990.

Δημοσιεύσεις:

 • Hollerith, Herman, " An Electric Tabulating System ", The Quarterly , Columbia University School of Mines, Vol.X No.16 (Απρ. 1889), σελ. 238-255.
 • Hollerith, Herman, Σε σχέση με το ηλεκτρικό σύστημα ταξινόμησης που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις εργασίες του γραφείου απογραφής . Ph.D. διατριβή, Columbia University School of Mines (1890).
 • Hollerith, Herman, "The Electric Tabulating Machine", Journal of the Royal Statistical Association , Vol.57 Part 4 (Dec 1894), σελ. 678-682.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 • "The Hollerith Method of Statistical Tabulation", Frank Leslie's Illustrated Newspaper , 12 Οκτωβρίου 1889, σ.182.
 • Scientific American , Vol.63, No.9, 30 Αυγούστου 1890.
 • Γραφείο Απογραφής Ηνωμένων Πολιτειών, Ενδέκατη Απογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών (1890), 25 τόμοι.
 • Martin, TC, "Counting a Nation by Electricity", The Electrical Engineer , Νέα Υόρκη, 11 Νοεμβρίου 1891.
 • "Hollerith's Electric Tabulating Machine", Railroad Gazette , 19 Απριλίου 1895.
 • Braitmeyer, Otto W., επιστολή στον (καθηγητή της Κολούμπια) Ben Wood , 30 Μαΐου 1930 (μια βιογραφία Hollerith 3 σελίδων).
 • Austrian, Geoffrey, Herman Hollerith: Forgotten Giant of Information Processing , Columbia University Press (1982).
 • Bashe, Charles J.; Lyle R. Johnson; John H. Palmer; Emerson W. Pugh, IBM's Early Computers , MIT Press (1985). [ 4 ]
 • Επιστολή του Richard Hollerith στον Robert J. Hackett, Editor, Columbia University Record , 15 Μαρτίου 1990.
 • Pugh, Emerson W., Building IBM: Shaping an Industry and its Technology , The MIT Press (1995) [ 40 ]
 • Eames, Charles and Ray, A Computer Perspective: Background to the Computer Age , Harvard University Press. Πρώτη Έκδοση 1973; Δεύτερη Έκδοση 1990 [ 103 ].
 • Truesdell, Leon E., "The Development of Punched Card Tabulation in the Bureau of the Census 1890-1940", US Government Printing Office (1965).

Σύνδεσμοι στο χώρο: