Томас Талис  и Грегорио Алегри

1505-1585 1582-1652

Музика на страстта

Source: https://www.webpages.uidaho.edu/~rfrey/166TallisAllegri.htm

Томас Талис е най-влиятелният английски композитор на своето поколение, както и един от най-популярните ренесансови композитори днес. Талис е служил като органист и в други професионални качества за четирима английски монарси, включително в Кралския параклис. Заедно с най-известния си ученик Уилям Бърд той получава монополно право от кралица Елизабет I за публикуване на вокална музика. Талис ръководи най-динамичния период в английската музикална история, по време на който континенталният стил на структурна имитация беше до голяма степен възприет от английските композитори в началото на Реформацията и потискането на манастирите.

Въпреки че музиката на Талис включва широк спектър от стилове и цели, по-голямата част от продукцията му е хорова музика, както в по-стария стил латински мотет, така и в по-новия стил на английски химн. Лиричните идеи обикновено доминират в неговите музикални импулси, а полифонията му често е предимно акордова или хомофонична. Той не се интересуваше особено от технически контрапункт като такъв и неговите настройки имат последващо излъчване на спокойствие, което произтича от директните музикални средства, използвани за развиване на мелодични идеи. Неговата свещена латино хорова музика е най-ценното му постижение; тази голяма продукция е предимно в жанра мотет с широка гама от лично подбрани текстове, поставени сричково в стила на континенталните ренесансови майстори на Италия и Севера.

Днес музиката на Талис продължава да бъде изключително популярна. Използван е за мотивация от такива съвременни композитори като Ралф Вон Уилямс и Питър Максуел Дейвис, както и осигурява голяма част от импулса за ранното музикално движение в английското хорово изпълнение. Въпреки че техническите постижения на Талис бледнеят в сравнение с много от близките му съвременници, музиката му има превъзходно комуникативен елемент на човешко изразяване, който все още говори директно на публиката. ~ Тод Маккомб, Ръководство за цялата музика

Досега най-известната композиция на Алегри е Miserere mei, Deus , настройка на Псалм 51 (50) от Вулгата. Тя е написана за два хорове, единият от пет, а другият от четири гласа, и придоби значителна известност. Тя е съставена по време на управлението на папа Урбан VIII, вероятно през 1630-те, за използване в Сикстинската капела по време на утренята в сряда и петък от Страстната седмица.

Miserere е един от най-често записваните примери за късна ренесансова музика, въпреки че всъщност е написан през хронологичните граници на бароковата епоха; в това отношение той е представителен за музиката на римската школа на композиторите, които са стилистично консервативни. Музиката е вдъхновила такива композитори като Менделсон, Лист и Моцарт. ~ Тод Маккомб, Ръководство за цялата музика

Текст на Miserere (превод на английски):

Have mercy upon me, O God, according to thy loving kindness:
According unto the multitude of thy tender mercies blot out my transgressions.
Wash me throughly from mine iniquity, and cleanse me from my sin.
For I acknowledge my transgressions: and my sin is ever before me.
Against thee, thee only, have I sinned, and done this evil in thy sight: that thou mightest be justified when thou speakest, and be clear when thou judgest.
Behold, I was shapen in iniquity; and in sin did my mother conceive me.
Behold, thou desirest truth in the inward parts: and in the hidden part thou shalt make me to know wisdom.
Purge me with hyssop, and I shall be clean: wash me, and I shall be whiter than snow.
Make me to hear joy and gladness; that the bones which thou hast broken may rejoice.
Hide thy face from my sins, and blot out all mine iniquities.
Create in me a clean heart, O God; and renew a right spirit within me.
Cast me not away from thy presence; and take not thy holy spirit from me.
Restore unto me the joy of thy salvation; and uphold me with thy free spirit.
Then will I teach transgressors thy ways; and sinners shall be converted unto thee.
Deliver me from bloodguiltiness, O God, thou God of my salvation: and my tongue shall sing aloud of thy righteousness.
O Lord, open thou my lips; and my mouth shall shew forth thy praise.
For thou desirest not sacrifice; else would I give it: thou delightest not in burnt offering.
The sacrifices of God are a broken spirit: a broken and a contrite heart, O God, thou wilt not despise.
Do good in thy good pleasure unto Zion: build thou the walls of Jerusalem.
Then shalt thou be pleased with the sacrifices of righteousness, with burnt offering and whole burnt offering: then shall they offer bullocks upon thine altar.

Извадка от тяхната музика:

Tallis: Salvator mundi (Антифон за Разпети петък, в чест на разпъването на Исус в Калвери; написано на латински; 3:58) от албума Salve Regina - 2001 г.

Талис: Кредо от Меса в четири гласа (7:09) от албума Benedictus - Класическа музика за размисъл и медитация - 1999 г.

Allegri: Miserere (Псалм 51 - Пепеляна сряда; 13:51) от албума A Beginners Guide To Classical (complete) Allegri - 2007 Слушайте, докато разглеждате Сикстинската капела .

Музика за Passiontide от Saint Paul Sunday (American Public Media, излъчване на 16 март 2008 г.)